Suiker is den duvel
Suiker is den duvel! Suiker is een dikmaker. Suiker maakt ons ziek.
Ik heb ooit de quote gehoord: “Mocht (geraffineerde) suiker nu uitgevonden worden, het zou op de lijst met verboden middelen terecht komen”. Ik weet niet meer wie dit zei, en of het daadwerkelijk zo zou zijn, maar er zit wel heel veel waarheid in. Het werkt uiterst verslavend en dat weet de voedselindustrie jammer genoeg maar al te goed.
Toen ik net begon met deze manier van eten stond ik er echt van versteld hoeveel producten suiker bevatten. Dat men bijvoorbeeld zelfs in ham of mayonaise suiker toevoegt gaat mijn verstand te boven (in sommige diepvries frituursnacks zitten tot wel 3 verschillende soorten suiker). Er zijn ook meer dan 150 verschillende benamingen voor suiker. Sommige verpakkingen vermelden in heel duidelijke verwoordingen dat er suiker inzit, andere maskeren het met minder voor de hand liggende termen.
Omdat het net de bedoeling is om zoveel mogelijk suikers te vermijden was dit voor mij aanvankelijk een hele opdracht. Iedere verpakking werd onder de loep genomen en geannaliseerd, gewapend met een lijstje van de meest voorkomende benamingen voor suiker. Maar eens je weet wat ze zijn en weet welke producten te vermijden gaan de boodschappen al veel vlotter.
Hieronder geef ik jullie een lijstje van de meest voorkomende schuilnamen voor suiker, overgenomen uit het boek “Lichter” van William Cortvriendt.
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Appelstroop
- Basterdsuiker
- Bruine suiker
- Caramel
- Confectiesuiker
- Dadelstroop
- Dextrose
- Druivensapconcentraat
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fructose
- Fructosesirooo
- Fruit(sap)concentraat
- Fruitextract
- Fruitsuiker
- Galactose
- Geleisuiker
- Glucose(siroop)
- Glucosestroop
- High Fructose Corn Syrup
- Honing
- Isoglucose
- Javaanse palmsuiker
- Johannesbroodsiroop
- Kandij
- Kaneelsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
- Maltodextrine
- Maltose(stroop)
- Maple syrup
- Melasse
- Melkpoeder
- Melksuiker
- Moutextract
- Nectar
- Palmsuiker
- Poedersuiker
- Rietsap
- Rietsuiker(stroop)
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Sacharose
- Siroop
- Speltstroop
- Stroop
- Sucrose
- Suikerstroop
- Tarwe(glucose)stroop
- Vanillesuiker
- Vruchtenextract
- Vruchtensuiker
4 Responses to “Suiker is den duvel”
Tine
we merken pas hoe verslavend suiker is als je het volledig probeert te laten. Dit is volgens mij de lastigste periode… het is echt afkicken. Ik voel me vermoeid en heb hoofdpijn (dus drang naar suiker stijgt), nu even proberen doorzetten en dan hoop ik dat alles goed komt?
Wat gebeurt er dan als je toch even zondigt (beperkt)? Moet de afkickperiode dan nadien weer gebeuren?
Want ik vind het zonde alles te moeten weigeren, zoals bijvoorbeeld op feestjes, etentjes met vrienden etc…
berthuysentruyt
Hey Tine!
Stoppen met suiker geeft inderdaad wat afkickverschijnselen, maar als je volhoudt, zal je merken dat je er op de duur geen zin meer in hebt, en zelfs ook een lichte afkeer van krijgt. Zoete dingen, met suiker, vind ik nu helemaal niet lekker meer! Ik at onlangs een stukje gewone fondantchocolade, niet de 86% of meer versie, en ik vond het veeeel te zoet, terwijl ik dat vroeger te bitter vond. Als je dan toch nog suikers eet, reageert je lichaam door die dan dubbel en dik in lichaamsvet om te zetten. Groetjes!!
Tine
De periode van afkicken zal wellicht ook wel in relatie staan met hoeveel suiker je gewoon was om te eten… maar hoe lang denk je gemiddeld dat je lichaam moet afkicken? Hoe lang moeten we dus op de tanden bijten, een week of meerdere weken?? 🙁
An Aertgeerts
Dat zou ik ook heel graag weten, moet zeggen, ben wel een echte zoetbek, een suikerjunkie, doe zelfs wat grenadine in water of ik drink te weinig.
mvg