De 5 meest gestelde vragen over low-carb/no sugar eten.
Sinds ik deze blog ben gestart krijg ik dagelijks veel vragen ivm deze manier van eten. Ik merk dat er een paar vragen zijn die steeds terugkomen. Daarom zet ik ze hier graag op een rijtje voor jullie.
Wat eet ik best als ontbijt?
Een vraag die ik mezelf ook lang heb gesteld. Ikzelf ben van cornflakes en boterhammen (voor ik low-carb at) naar granola en muesli gegaan om dan te ontdekken dat al die dingen niet zo goed zijn als je wil vermageren. Na even zoeken ben ik overgeschakeld naar volle yoghurt met blauwe bessen of frambozen, met zaden en pitten en zwarte chocolade (minstens 86% cacao). Zie onderstaand recept.
Wat ik ‘s ochtends ook dikwijls eet, is een omelet met allerhande lekkers (wat ik maar in mijn koelkast vind). Bijvoorbeeld met krokant gebakken prosciutto crudo in de pan (ontbijtspek bevat helaas suiker). Of met pijnboompitten en parmezaanse kaas. Of onderstaand recept.
Past een glaasje wijn of bier binnen deze manier van eten?
Hoewel ik niemand wil aanzetten of aanmoedigen om iedere dag naar believen alcohol te drinken, is alcohol hoegenaamd geen dikmaker. Drink evenwel geen cocktails of zoete witte wijn, daar zitten nml. veel suikers in. Geniet, met mate, van een glaasje cava, champagne, rode wijn, droge witte wijn, pils.
Wat eet ik best onderweg en wat eet ik op restaurant?
Als ik veel op de baan ben voor mijn werk maak ik meestal een slaatje de avond voordien of ik neem het geniale notengebak van Pascale Naessens mee. Het notengebak is dé ideale broodjesvervanger! Ik maak het op zondag en heb dan genoeg om de hele week van te smullen!
Veel mensen vrezen dat je als low-carber niet op restaurant kunt. Niks is minder waar. Ik ben onlangs op theatertournee heel veel op restaurant (moeten) gaan eten en ik vroeg telkens i.p.v. van frieten of kroketten extra (warme) groenten. Ik heb even hard genoten van de restaurantervaring als voorheen!
Mag ik af en toe wel eens snelle koolhydraten eten?
Eigenlijk, als je wil vermageren, niet. Als je low-carb/no sugar eet, leer je je lichaam om vet te verbranden. Maar als je na een tijdje weer wel snelle koolhydraten eet, zet uw lichaam ze direct en heel gretig om in lichaamsvet.
Zijn er groenten die ik best mijd? En wat met fruit?
Groenten en fruit zijn gezond! Allemaal! Maar als je wil vermageren kun je beter een paar soorten groenten en fruit mijden. Oa. erwten, zoete aardappel, wortel, pastinaak zijn groenten die veel koolhydraten bevatten. Ananas, druiven en bananen bevatten ook veel suikers, en kun je beter vermijden. Bessen zijn dan een betere keuze.
11 Responses to “De 5 meest gestelde vragen over low-carb/no sugar eten.”
Deborah
Super interessant, zo mini FAQ! Bedankt!!
Ik ben fan van je blog. Nu nog starten met het lezen van het boek van Pacale en William. 🙂
berthuysentruyt
Dank u wel Deborah.
Zeker doen, het zijn toppers!
Groetjes
Josiane Bolle
Dag Bert ,
Als je spreekt van een gerecht met gehakt is dat dan varkensgehakt , gemengd , of gemalen biefstuk , of mag dit alle 3 ?
Dit is om hamburgers te maken met lekkere ui en andere groenten maar ik twijfel over varkensgehakt .
Grtjes Josiane
ina
Hier ook eind januari er volledig voor gegaan, alle suiker en nepsuiker geband en enkel trage koolhydraten. Ondertussen ruim 14kg lichter, maar heb nog nooit zoveel bananen gegeten, verwerkt in bananenbrood, bananenmuffins, pancake… Zoete aardappel en pastinaak zijn groenten die ik nu pas leer kennen en voordien niet at. Ik snap wel wat je bedoelt, ik hou mijn koolhydraten in de gaten en je bent sneller aan je limiet dan. Toch vermijd ik ze niet. Je moet inderdaad ook met trage koolhydraten niet gaan stapelen.
berthuysentruyt
Dag Ina
-14kg! Waaw! Proficiat. Goed bezig! Doe zo voort. Groeten
Chris L’hoëst
Dag Bert,
Ik volg je met veel enthousiasme en wissel af tussen de recepten van jou en Pascale Naessens en het bevalt me prima, ook op momenten dat ik op m’n weegschaal ga staan 🙂
Maar ik twijfel nog wat met tussendoortjes, ik heb ze inderdaad veel minder nodig, maar kan eventueel dan wat (volle) yoghurt/platte kaas? Of is dit nefast voor de insuline productie?
Met dank en vriendelijke groeten, chris
berthuysentruyt
Dag Chris
Super dat het lukt! Tussendoortjes zijn volgens de wetten van Dr. William Cortvriendt inderdaad een beetje uit den boze, maar af en toe een volle natuur yoghurt moet kunnen. Als ik ‘s avonds voor de tv zin krijg om te knabbelen doe ik dat met een notenmengeling of met volvette abdijkaas blokjes…:-)
Succes!
Valerie De Wilde
Ik zie al geruime tijd op Pinterest Keto- berichten passeren en nu ik me er wat in verdiep is dat de theorie die Pascal Naessens al jaren verkondigt. Bij haar nog wel een light versie, maar toch soortgelijk. Ik ben sinds een week ook echt begonnen om no-carb te eten. Het lukt me eigenlijk redelijk goed. Omdat ik nu wel wat anders moet inkopen, zoek ik recepten en ben ik ook op jouw blog gekomen. Deze ga ik dus volgen. Jouw recepten zien er top uit. Het blijft alleen nog een beetje raar dat ik zoveel boter eieren en vet mag eten…. 🙂
berthuysentruyt
Dag Valerie
Bedankt voor uw mooie woorden. Fijn dat je er voor gaat! Check zeker ook eens het boek “Lichter” van William Cortvriendt. Daarin staat haarfijn uitgelegd waarom meer vetten eten net goed is. Veel succes!
An Aertgeerts
Zijn de recepten van Sandra Bekkari ook koolhydraatarm ?
mvg An
berthuysentruyt
Dag An
Helaas niet…:-)
Groeten