De perfecte zaterdag onder vrienden – bloemkoolpizza

De perfecte zaterdag onder vrienden…

Meer moet dat soms niet zijn. Gewoon in fijn gezelschap samen zijn. Iets eten, iets drinken, babbelen, lachen… op zo’n dagen hoeft het weer zelfs niet mee te werken voor mij.

Vandaag kregen we fijn bezoek uit West-Vlaanderen. Twee bevriende bloggers Renilde Rommens en David Demets (mooiding.be en mediterenmetdavid.be) kwamen langs en brachten naast hun goed humeur ook fijne cadeautjes mee. Twee heel mooie koffiemokken met de naam van mijn blog en van het blogplatform van Nina. (Blogboost.be)

Finding mini-me / blogboost      

Bloemkoolpizza

Omdat zo’n bezoek vraagt om een goede ontvangst zorgde ik voor een lekkere lunch. Bloemkoolpizza! Deze keer in een licht gewijzigde versie. Deze keer maakte ik het “deeg” met een mengeling van bloemkool en broccoli, wat wonderwel werkte, en ongelooflijk lekker was.

Renilde en David      

Ingrediënten voor 2 grote pizza’s:

Voor het “deeg”:

  • 1 bloemkool.
  • 1 broccoli.
  • 3 eieren.
  • 30 gr parmezaanse kaas (vers geraspt).
  • 3 el amandelmeel.
  • Peper/zout/gedroogde oregano.

Bloemkool/broccoli bodem

Voor de saus:

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gr.)
  • 1 flesje passata (540 gr.)
  • Olijfolie/zout/peper/gedroogde oregano.

Bloemkoolpizza+saus

Voor de topping:

  • 8 groene asperges.
  • 1 kippenfilet in reepjes.
  • 100 gr gemalen emmentaler.
  • 200 gr gemalen mozzarella.

     

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (verwijder de bakplaten).
  • Zet een kookpot op een hoog vuur, en giet er een flinke scheut olijfolie in.
  • Fruit de tomatenpuree in de olie en voeg de passata toe.
  • Kruid met peper, zout en gedroogde oregano.
  • Laat even sudderen en zet het vuur uit.

 

  • Verdeel de bloemkool en de broccoli in roosjes en doe ze in een blender.
  • Cutter de roosjes tot een fijn meel.
  • Verhit het “meel” gedurende 3 minuten op de hoogste stand in de microgolfoven.
  • Laat even afkoelen en voeg er de geraspte parmezaanse kaas, het amandelmeel, de gedroogde oregano en de eieren bij. Kruid met peper en zout. Roer goed door elkaar.
  • Neem 2 bakplaten. Leg op elke plaat een bakpapier en verdeel het “deeg” in twee balletjes in het midden over de twee platen.
  • Neem een extra bakpapier en leg het over de eerste “deegbal” en druk deze voorzichtig en gelijkmatig tot een ronde, platte schijf (ongeveer een halve cm dik). Verwijder het extra bakpapier en herhaal deze werkwijze bij de tweede bakplaat.
  • Bak de twee bloemkoolvormen gedurende 20 minuten op 200 graden, of tot de randjes van het deeg bruin beginnen worden.

 

  • Bak ondertussen de asperges, oesterzwammen en kippenreepjes in olijfolie in een pan.
  • Haal de pizzadegen uit de oven en verdeel de saus er voorzichtig in een dun laagje op.
  • Bestrooi met een mengeling van mozzarella en emmentaler (verhouding 2/1).
  • Beleg de pizza met de asperges, oesterzwammen en kippenreepjes.
  • Bak de pizza gedurende 15 minuten in de oven (op 230 graden).

 

5 Responses to “De perfecte zaterdag onder vrienden – bloemkoolpizza”

Author's gravatar

Je wringt de bloemkool niet eerst uit in een handdoek nadat hij uit de microgolfoven komt?
Deze zal ik zeker eens proberen!

    Author's gravatar

    Dag Eva

    Neen, dat heb ik niet gedaan. Wel is het zaak de bodem voldoende voor te bakken. Iedere oven is nml ook anders. Lees mijn antwoord op Renier zijn vraag even. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.