Finding Mini-me

  • HOME
  • FORTY IS THE NEW FIT
  • RECEPTEN
  • BERICHTEN
  • OVER MIJ
  • CONTACT
  • DISCLAIMER

Beginnen met low-carb/ no-sugar. Geen beginnen aan?

Beginnen met low-carb

Tè nu njè!

Proficiat! Super! De max! U bent eindelijk, na alles geprobeerd te hebben, klaar om low-carb te proberen… En nu? Wat nu? In West-Vlaanderen zeggen ze: “tè nu njè…

Veel mensen maken zich zorgen dat ze teveel honger gaan lijden, dat ze te moe zullen zijn, dat ze hoofdpijn zullen hebben, zullen duizelen, flauwvallen. Ik begrijp die besognes maar al te goed. Ik had ze ook. Het zal nog nie, dat ik ze had. En ja, in het begin is het even doorbijten, dat geef ik toe, maar eens je bezig bent wordt je het snel gewoon en gaat het als vanzelf.

 

Ik eet nog steeds Bourgondisch, maar dan beter.

Ik was een Bourgondiër pur sang. Ik was verliefd op brood, op pasta, op Vlaamsche kost met patatten, op rijst… ik kon niet zonder. En daarvan was ik echt overtuigd. Die overtuiging moet ik nu bijstellen. In your face: last year me! Ik eet nog steeds Bourgondisch, maar dan beter, nog steeds van het leven genietend, lekker, vers, en veel! Zo veel als ik wil.

Ik ben begonnen op 1 januari 2018. Nadat ik mezelf, in profiel, zag op een foto besloot ik dat er ECHT iets moest veranderen. Ik had al veel geprobeerd. Minder vet, light-producten, WeightWatchers, start-to-run. Niks hielp echt. Maar low-carb, dat had ik nog niet geprobeerd, en aangezien ik een paar kennissen had waarbij dat wel lukte, wilde ik het een kans geven.

 

De eerste stap.

Zodus, aldus, zogezegd, zo gedaan, probeerde ik het. Ik was op dat moment, begin januari dus, veel op de baan voor een theaterproductie, dus ik had niet echt de meest gemakkelijke periode uitgekozen, maar ja, zo gaat dat met die goede voornemens aan het begin van het jaar, hé. En moeilijk gaat ook. Rock ‘n roll! En ja, ik deed mijn best. Ik vroeg bij de lunches en avondmalen geen koolhydraten, dus geen aardappelen, pasta, rijst of brood, maar wel extra groenten. De eerste week was dat echt lastig, toegegeven. Maar vanaf week twee ging het geleidelijk aan beter. En na twee weken was ik het min of meer gewoon.

Mijn honger tussendoor verdween, verdween echt helemaal! En de zin, de noodzaak om tussendoor te gaan snacken verdween. 

Tip: In het begin, toen ik het moeilijk had, en tussendoor honger had, was koffie (of thee) een goede vriend. Niet dat ik jullie hier wil aansporen om liters koffie per dag te drinken maar het hielp om het hongergevoel te stillen.

Dat was dus mijn eerste stap (geen aardappelen, rijst, pasta, brood) En halleluja, sapperdeboere, potvolkoffie, het werkte! In de eerste maand verloor ik tot mijn verbazing 6 kg.

(In het begin gaat het heel snel omdat je eerst veel vocht verliest, en daarna vet. Bij mij was er een stagnering rond maand 4, maar ondertussen verlies ik, op’t gemakske terug gewicht)

Eind januari was ik te gast bij Van Gils en gasten en daar was toevallig ook Dr. William Cortvriendt aanwezig. Hij had net zijn boek “Lichter” uit. Nog voor de uitzending raakten we aan de praat en hij gaf me zijn boek en een hoop tips mee (waarvoor eeuwige dank).

Dankzij hem leerde ik dat sommige groenten en noten ook veel koolhydraten bevatten en dat alle zoete producten zowel natuurlijk als light niet goed zijn als je wil vermageren.

 

Stap twee.

Dus, dan kwam stap twee. Het laten van koolhydraatrijke groenten zoals erwten, wortelen, pastinaak… of noten als cashew. En ook het bannen van alle suikers en zoetigheden zoals honig, stevia, kokosbloesemsuiker, chocolade van minder dan 80% cacao. Suikerrijk fruit als ananas en druiven. Alsook het weren van alle light-producten zoals margarine, halfvolle melk, magere yoghurt en alle producten waar suiker aan toegevoegd is.

Stap twee is iets complexer en moeilijker dan stap één, aangezien in zowat alles suiker zit, helaas! In bvb. ontbijtspek, ham, yoghurt met fruit, ontbijtgranen, granola’s, muesli’s, vruchtensappen. Ik wapende mij in het begin met een lijst van de meest gebruikte benamingen voor suiker als ik ging winkelen (zie ook mijn blogpost over suiker). Ondertussen weet ik wat ik mag en kan kopen, en gaat het al veel sneller. Maar daar moet je inderdaad even doorbijten.

 

Koken: Mijn yoga.

Als laatste tip wil ik jullie meegeven dat koken erg belangrijk is. Graag koken! Indien je het niet graag doet, het een hele opgave vindt, dan raad ik u toch aan daarin ergens een plezier te zoeken, want er is, geloof me, uiteindelijk, niks leukers om zelf uw eten te maken en/of voor uw naasten te koken. Experimenteer, probeer, foefel, speel, geniet en amuseer u in de keuken! 

Beter dan yoga… maar da’s dan weer mijn eigen mening…? Namasté

Dus ja, in het begin is het even pittig, maar niet onoverkomelijk, neem het maar van mij aan. En zie, ondertussen ben ik nog maar 6 maanden bezig en ik ben al 25 kilo kwijt, zonder dat ik het gevoel heb dat ik aan het diëten ben of aan iets te moeten inboeten.

Heel veel succes!!!

  • berthuysentruyt
  • 8 juni 201815 augustus 2018
  • berichten
beginnen, Low-carb, stappenplan

10 Responses to “Beginnen met low-carb/ no-sugar. Geen beginnen aan?”

Author's gravatar
Martens Leen
8th juni 2018, 10:38 pm

hoi Bert,
dank je voor je aanmoedigende blog! Ben ook gestart na het zien van jou en Pascale Naessens en William Cortvriendt bij Van Gils
vandaag de bloemkool/broccoli pizza gemaakt, onze kindjes vonden het ook super lekker, heb wel wat andere topping gedaan, voor mezelf met fetakaas en geitenkaas met tomaat en op de bodem een restje van spaghettisaus dat nog in de diepvries zat, mijn partner en jongste zoon hadden zalm met geitenkaas en tomaten en mozzarella en mijn andere zoon wilde absoluut wat hij normaal op zijn pizza eet: bolognesesaus, hesp met ananas en mozarella, allemaal heel lekker, heb wel acht kleine pizza’s gemaakt, ik vond het ‘deeg’ wat slap voor grotere. Vraagje mag quinoa nog bij low-carb?
we hebben nog al een aantal receptjes van jou geprobeerd, allemaal lekker en zeker geen honger!
vele groetjes
Leen

Beantwoorden
    Author's gravatar
    berthuysentruyt
    8th juni 2018, 10:59 pm

    Dag Leen

    Fantastisch! Ik ben blij dat mijn receptjes een inspiratie kan zijn. De bloemkoolpizza kan je idd beleggen met wat je maar wil en lekker vindt…:-) zo fijn dat je hele gezin er van mee smult. Quinoa bevat wel wat koolhydraten, maar is wel een uitgebalanceerd natuurproduct. Het heeft de juiste natuurlijke “verpakking” om op een goed manier opgenomen te worden door ons lichaam… zoiets…:-) doe zo verder. Vele groeten. Bert

    Beantwoorden
      Author's gravatar
      Rebecca
      9th juni 2018, 9:38 am

      Ik ben ook begonnen na het zien van de aflevering Op tv. Ben bezig met stap 1. Geen brood,rijst,pasta en aardappelen. Maar hoe zit het met alcohol? Wij aperitieven zo graag é… een glaasje cava of een gin-tonic. Wat doe je daarmee?

      Beantwoorden
        Author's gravatar
        berthuysentruyt
        9th juni 2018, 1:10 pm

        Dag Rebecca

        Stap 1 is al een grote stap in de goed richting. Zoals William Cortvriendt het uitlegt in zijn boek “Lichter” (hij kan het uiteraard als geen ander uitleggen en staven) is alcohol hoegenaamd geen dikmaker. Het heeft iets te maken met dat uw lichaam prioriteit geeft aan de alcohol om te verteren dat de suikers in bier, wijn, cava minder snel worden opgenomen… zoiets. Alcohol is echter wel niet gezond te noemen. Het is heel nefast voor ons hart, lever, het geheugen… Maar af en toe een glaasje, daar verdik je niet van. Probeer wel cocktails te vermijden. In Gin-Tonic bvb. zit Tonic en dat is dan weer een frisdrank met suiker. Cava is zeer ok. Probeer ook eens Cava “Brut Nature”, daarin doen ze geen of veel minder suikerwater. Heel veel succes!

        Beantwoorden
          Author's gravatar
          Sandra
          9th juni 2018, 8:00 pm

          Hallo,
          Ik ben deze week ook begonnen met stap 1 na het zien van u, Pascale en Wim op tv. Ik ben deze 2 boeken dan ook direct gaan kopen (alle andere kookboeken van Pascale had ik al maar heb ik tot hier toe nog niet veel gebruikt). Ik wil niet zoveel kilo’s kwijt, maar een 4-tal. Maar waar ik mij enorm aan stoor is mijn opgeblazen buik. Ik heb dat nooit gehad en ik wil dat echt kwijt. Hopelijk lukt mij dat door op deze manier te eten. Ik ga zeker regelmatig de findingminime site bezoeken voor ideetjes ?

          Author's gravatar
          berthuysentruyt
          13th juni 2018, 11:41 am

          Dag Sandra

          Sinds ik begonnen ben met deze manier van eten ben ik niet alleen afgevallen, maar heb ik ook geen opgeblazen gevoel meer, en geen dipjes in de namiddag…:-)
          Het lukt zeker ook voor jou! Veel succes!

Author's gravatar
fieke
9th juni 2018, 2:47 pm

Respect, echt! Ik zou niet zonder koolhydraten kunnen denk ik, maar ik begrijp ook waarom ze in bepaalde diëten worden weggelaten.
Graag koken is inderdaad belangrijk om het vol te houden.
Veel succes, goe bezig!

Beantwoorden
    Author's gravatar
    berthuysentruyt
    13th juni 2018, 10:32 am

    Bedankt Fieke.

    Ik dacht het ook niet te kunnen. Maar kijk, nu vind ik de snelle koolhydraten niet meer zo lekker, en heb ik er instant een opgeblazen gevoel door en word er zelfs moe van…:-) Groeten!

    Beantwoorden
Author's gravatar
Erica
13th augustus 2018, 2:51 pm

morgen starten met de 10 dagen challenge van pascale… als aanzet ( en samen met mijn man !)
Recpetjes zien er goed uit, ( de jouwe ook trouwens, ik zou graag is met jou aan tafel zitten amai 🙂 )
maar ik zit wat met mijn handen in mijn haar met de kindjes ( 8j 6 j 4 j…. ) die nogal kieskeurig zijn, ….. en dubbel koken????

Beantwoorden
    Author's gravatar
    berthuysentruyt
    13th augustus 2018, 5:31 pm

    Dag Erica

    Ik dacht dat de challenge vandaag begon…:-)
    Kieskeurige kinderen… ik ken er alles van. (de mijne zijn 2 en 4) Ik probeer, maar omdat ze nog zo jong zijn lukt dat meestal niet. Ik moet dus meestal dubbel koken… Gelukkig kook ik graag. Maar ik kook niet echt 2 maaltijden, ik probeer te combineren. Als ik bvb courghetti maak met saus, dan kook ik voor hen gewoon een portie echte spaghetti. Ik mix de saus glad en voilà! Als ik bvb gebakken bloemkool met steak maak, dan kook ik er een aardappeltje bij en mix ik een deel van de bloemkool, met wat kaas tot een saus… zo’n dingen… Veel succes!!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken

Meest recente berichten

  • Vlogweek #8
  • Vlogweek #7
  • Vlog week #6
  • Pittig zeeslaatje
  • Vlog week #5

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finding Mini-me

LOW-CARB/NO-SUGAR/HI-FLAVOR KOKEN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

address info@findingminime.be

VOLG FINDING MINI-ME

Volg al mijn avonturen op onderstaande sociale media.

Copyright © Finding Mini-me. 2019. Alle rechten voorbehouden.

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken. We gaan ervan uit dat u dit ok vindt, maar u kan ook kiezen om dit te weigeren.
Toestaan Lees meer ivm ons privacybeleid
Cookies en privacy
  • HOME
  • FORTY IS THE NEW FIT
  • RECEPTEN
  • BERICHTEN
  • OVER MIJ
  • CONTACT
  • DISCLAIMER