Krokant chorizohapje met pesto

Het WK is terug. Tijd om voor de tv te supporteren met een glas bier en een hapje. Dit hapje maakte ik voor de openingsmatch van de Rode Duivels en het werd unaniem goedgekeurd, daarom dat ik het jullie niet wil ontzeggen voor de tweede match van morgen. Go Devils!!
De basis van het hapje is het notengebak van Pascale Naessens en dat kun je ook terug vinden in haar nieuwste boek “Puur & Lichter” dat ze samen met Dr. William Cortvriendt maakte. Ik gebruikte hiervoor een restje (3 sneetjes), want het notengebak is nogal lijvig. Meestal kan ik er een hele week van smullen.
Ingrediënten:
Voor het notengebak:
- 500 gr noten en zaden naar keuze
- Een handvol veenbessen of gojibessen
- 250 volle Griekse yoghurt
- 5 eieren
- Snuif zout
Voor de pesto:
- Een handvol verse basilicum
- 20 gr pijnboompitten
- 3 el olijfolie
- 20 gr parmezaanse kaas
- zout/peper
- Chorizo (zonder suiker)
Werkwijze:
- Meng alle ingrediënten goed onder mekaar.
- Bekleed een bakvorm met boterpapier en vul het met het deeg.
- Bak het notengebak ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.
- Bak de pijnboompitten goudbruin in een droge pan.
- Doe de basilicum, olijfolie, parmezaanse kaas, pijnboompitten, zout en peper in een blender en cutter alles tot een gladde massa.
- Ontdoe de chorizo van zijn vel en snij hem in kleine blokjes.
- Bak de chorizo krokant in een droge pan.
- Verwijder de chorizo met een schuimspaan, behoud de chorizo-olie achtergebleven in de pan.
- Snijd een paar repen van het (afgekoelde) notengebak.
- Bak de repen notengebak langs beide kanten kort in de chorizo-olie.
- Beleg de repen notengebak met pesto en blokjes chorizo en snij in stukken.