Tonijnburger Puttanesca

Pasta puttanesca was vroeger één van mijn favorieten! Een heerlijke saus op basis van tomaten, olijven, ansjovis en kappertjes. De saus is ergens in de jaren vijftig uitgevonden en de naam komt van “alla putta neska”, wat zoveel betekent als “op hoerenwijze”… Volgens de zelfverklaarde uitvinder vond hij de inspiratie voor de naam van een paar late klanten in zijn restaurant die absoluut nog wilden eten. Ze drongen aan met de zin “Facci una puttanata qualsiasi” of, “Maak ons om het even welk hoerenzootje”. Er waren nog 4 tomaten, 2 olijven en een paar kappertjes in de keuken te vinden, en zo geschiedde…
Deze versie is uiteraard niet met pasta, maar met een smakelijke tonijnburger die perfect past bij de ansjovis in de saus.
Ingrediënten voor 6 tonijnburgers en een volle pan saus:
- 600 gram tonijn uit blik (natuur, in eigen nat)
- 2 eitjes
- 30 gram grana padano (of parmezaanse kaas)
- 30 gram amandelmeel
- een handvol platte peterselie
- 1 halve ui (zeer fijn gesneden)
- 1 rode ui
- 6 trostomaatjes
- een blikje gezouten ansjovis (50 gram)
- een handvol olijven
- een eetlepel kappertjes
- verse basilicum
- 400 gram champignons
- een teentje look
- pijpajuin
Werkwijze:
- Snij de Champignons in kwartjes en bak ze in een flinke scheut olijfolie (ik gebruik hiervoor een pan met een rechtopstaande rand, dan kan ik de saus in 1 pan maken)
- Plet de look en voeg bij de champignons.
- Snij de rode ui in halve ringetjes en voeg bij de champignons.
- Hak de olijven in grove stukken en voeg bij in de pan.
- Voeg er de kappertjes en de ansjovis bij (de ansjovis hoef je niet te snijden, die smelt grotendeels in de saus).
- Snij de tomaten in kwartjes en voeg bij de saus.
- Laat alles even sudderen, samen met een scheutje water.
- Kruid met peper en zout (oppassen met zout, de ansjovis is al redelijk zout)
- Wanneer de tomaten plat zijn en het vocht wat is ingekookt, is de saus klaar. Werk nog even af met grof gehakte basilicum.
- Terwijl je de tonijnburgers maakt, kan je de saus laten afkoelen om ze dan vlak voor het opdienen terug even op te warmen.
- Open de tonijnblikjes en pers het vocht er zo goed mogelijk uit (Ik doe dat met het losgemaakte deksel. Houd het blik ondersteboven en druk het deksel stevig op het tonijnvlees)
- Doe de tonijn in een kom, samen met de grana padano, het amandelmeel, de 2 eitjes, fijngesneden platte peterselie en een zeer fijn gesneden helft van een ui. Kruid met peper en zout en meng goed door elkaar (Ik doe dat met mijn handen, beste keukengereedschap die er is).
- Ik gebruikte een grote ronde keukenring om de burgers te vormen.
- Bak de burgers in een flinke scheut olijfolie. Tip: Laat de burgers een tijdje op één kant bakken, op een matig vuur, tot de randen bruin worden. Zo valt hij niet uit elkaar als je hem omdraait
- Warm de saus terug op en schik in het midden van een bord (ik deed dat met een keukenring)
- Leg een burger op de saus.
- Werk af met wat fijngesneden pijpajuin.
2 Responses to “Tonijnburger Puttanesca”
Walter Ysenbaardt
Hey Bert,
Ik heb vandaag deze Tonijnburger Puttanesca klaargemaakt en deze was bijzonder lekker. Geweldige smaken!
Ik had op bol.com eerst keukenringen aangeschaft want ik wou de tonijnburger klaarmaken volgens de menu. Ik was best fier dat het gelukt is.
Groeten,
Walter
berthuysentruyt
Super Walter!
Blij dat het gelukt is en lekker was!
Groeten.