Lowcarb Barbecue

“Kundu verwarmen?” Het is een goedbedoelde maar ondertussen vervelende vraag geworden de afgelopen maand. Deze zomer is droog, deze zomer is warm, deze zomer is zonnig, deze zomer is dus vooral ook Barbecue!!
Heel wat mensen hebben mij gevraagd wat ik zoal serveer wanneer ik een barbecue organiseer. Bij deze wil ik jullie graag een paar van mijn favoriete bijgerechten verklappen.
BLOEMKOOLKOEKJES
Een beetje zoals de bodem van de bloemkoolpizza maar dan kleiner. Past perfect bij een vleesje, visje, kaasje op de grill.
Ingrediënten (voor een 15-tal koekjes)
- 500 gram bloemkoolmeel (cutter de bloemkoolroosjes rauw)
- 5 gram bicarbonaat
- 1 ei
- 30 gram Grana Padano
- 30 gram amandelmeel
- Gedroogde oregano
- 1 el azijn
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de gecutterde bloemkool in een zeef en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Doe in een kom.
- Voeg er de Grana Padano, het amandelmeel, de gedroogde oregano en bicarbonaat bij.
- Voeg het eitje bij het mengsel en kneed goed (met de handen).
- Wanneer alles goed gemengd is, voeg de eetlepel azijn erbij en kneed nog even goed door.
- Maak balletjes van het mengsel en druk ze plat op een bakplaat met bakpapier.
- Bak de bloemkoolkoekjes 30 minuten in de oven op 220 graden of tot de koekjes mooi bruin zijn.
- Je kan de koekjes zo eten, maar ik heb ze laten afkoelen en daarna nog even gegrild op de BBQ. Dan zijn ze krokanter.
ITALIAANSE GROENTENSCHOTEL
Dit heerlijke groentengerecht is één van mijn favorieten! Ik zag het voor het eerst klaargemaakt worden door Antonio Carluccio, mijn held. Dit is mijn versie ervan.
Ingrediënten (voor een volledige braadslede vol):
- 2 rode ajuinen
- 2 tenen look
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 groene paprika
- 1 venkel
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 400 gram champignons
- Een handvol groene en zwarte olijven
- 10 trostomaatjes
- Olijfolie, balsamicoazijn, peper, zout, gedroogde oregano, gedroogde basilicum, gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn.
Werkwijze.
- Verwarm de oven op 180 graden
- Snij alle groenten in stukjes (wees creatief. De ene groente kun je in schijfjes snijden, de andere in partjes, nog andere groente kun je in sliertjes snijden)
- Doe alle groenten in een grote braadslede (Zo eentje die even breed is als uw oven, of in 2 gewone ovenschotels)
- Begiet de groenten met een royale hoeveelheid olijfolie en besprenkel met een 2-tal lepels balsamicoazijn. Kruid met peper en zout en alle gedroogde kruiden (ook royaal). Meng alles heel goed met de handen.
- Bak in de oven op 180 graden gedurende 45 minuten. Roer af en toe.
Tip: Ik heb er na het bakken nog wat stukken mozzarella opgelegd en onder de grill van de oven laten grillen. Zeer lekker, maar geen must.
Bloemkoolcouscous is ook een toppertje als bijgerecht bij bbq.
2 Responses to “Lowcarb Barbecue”
Dorien
Mjum, klinkt lekker! Ga ik zeker ook eens proberen! Ik heb de laatste bbq gegrilde aubergine met tahin gemaakt en gegrilde courgette met munt en geitenkaas, ook lekker!
berthuysentruyt
Dag Dorien.
Blij dat je de recepten leuk vindt. De bbq gerechtjes die je vermeldt klinken ook superlekker!! Merci voor de
Tips…! Aangezien de hitte nog even gaat duren, kan ik ze zelf ook eens proberen. Groeten!