Thaise curry met scampi

Ik ben een enorme fan van de oosterse keuken. Ik weet dat er veel regeltjes en wetten gelden maar voor mij is het voornamelijk een keuken die gebaseerd is rond kraakverse, gezonde en lekkere producten die op een snelle en pure manier bereid worden. Het is ook een heel leuke afwisseling met de westerse manier van koken. In het westen koken we onze ingrediënten meestal in een volgorde gebaseerd op de gaartijd van bepaalde ingrediënten. Als je een stoofpotje maakt, dan voeg je ook eerst de groenten toe die het meeste tijd nodig hebben om te garen. Eerst de wortelen en dan de courgettes, omdat die wortelen nu eenmaal harder zijn dan de courgettes. In de oosterse keuken doen ze daar niet aan mee. Daar hakken ze alle groenten op zo’n manier dat alles evenveel gaartijd nodig heeft. Harde groenten zoals wortelen worden dus doorgaans fijner gesneden dan de zachtere courgettes.
Omdat alles min of meer tegelijk gekookt wordt (in een hete wok) is de voorbereiding heel belangrijk. Het is belangrijk om alle ingrediënten gewassen, gekuist en gesneden en apart klaar te hebben staan in potjes. Op die manier heb je alles snel bij de hand. Het lijkt allemaal veel werk, maar geloof me, het is het waard.
Ingrediënten (voor 2 pers):
- ongeveer 16 scampi’s
- 1 el kokosvet
- 2 kleine wortelen
- 1 zoete puntpaprika
- 200 gr kastanjechampignons
- 1 teen look
- 1 stuk gember (ongeveer zo groot als een duim)
- 1 rode peper
- Een zestal kerstomaatjes
- 1 el rode currypasta
- 1 tl vissaus
- 1 tl sesamolie
- Het sap van een halve limoen
- Een stengel citroengras
- 2 blaadjes kaffir limoen
- 1 blik kokosroom (geen kokosmelk)
- 1 el johannesbroodpitmeel
- 3 stengels pijpajuin (fijngesnipperd) en zwarte sesamzaadjes voor de afwerking
- Verse koriander voor de liefhebbers
Werkwijze:
- Pel de scampi’s en ontdoe ze van hun darmkanaal.
- Snij de wortelen overlangs in dunne plakjes.
- Schil de gember en snijd in dunne slierten.
- Snij de paprika overlangs in de helft en snijd de helften in stukjes.
- Snij de champignons in dunne plakjes.
- Snipper de look en de rode peper.
- Halveer de kerstomaatjes.
- Sla met het platte van een keukenmes op de stengel citroengras.
- Verhit een wok gedurende minstens 5 minuten op een hoog vuur.
- Laat het kokosvet smelten en bak de wortelen, gember, look, peper en citroengras. Blijf roeren.
- Laat de rode currypasta even meewokken.
- Voeg er de paprika, champignons en kerstomaatjes bij.
- Bak de scampi’s bij de groenten en blijf roeren.
- Kruid met de vissaus, sesamolie, de blaadjes kaffir limoen en het limoensap.
- Roer het geheel goed en voeg er dan de kokosroom bij.
- Verdik de saus met een snuif johannesbroodpitmeel.
- Verdeel de curry in kommetjes en werk af met fijngesnipperde pijpajuin en zwarte sesamzaadjes. Eventueel ook (voor de liefhebbers) wat verse koriander.
One Response to “Thaise curry met scampi”
Delphine
Deze avond uitgetest en dit recept gaat bij mijn favorieten!