Bloemkoolrijst met gebakken venkel en scampi

Bloemkoolrijst, een nieuwe klassieker.
Om te beginnen even eerlijk. Bloemkoolrijst en bloemkoolcouscous zijn eigenlijk twee dezelfde dingen, maar je zou eventueel kunnen zeggen dat bloemkoolrijst iets minder fijn gecutterd wordt.
Aangezien bloemkoolrijst (of couscous) minstens één keer per week op het menu staat kan je gerust stellen dat het voor mij een échte klassieker is geworden. Net zoals gewone rijst kan je er eindeloos veel kanten mee op. Combineer het met vis of vlees, of hou het gewoon vegetarisch. Bak, stoof, kook er je favoriete groenten bij en geniet. Bovendien smaakt de rijst de volgende dag nog steeds lekker, ook koud, als lunch. De basis bloemkoolrijst, zonder garnituren doet ook prima dienst als bijgerecht bij bijvoorbeeld een zomerse, of in deze tijden, winterse barbecue.
Een volledige bloemkool is goed voor 4 porties. Ik cutter (zie tip onderaan) altijd de volledige bloemkool ongeacht voor hoeveel personen ik kook (omdat dat wel een beetje een omslachtig werkje is) en vries de eventuele overschot in voor een volgende keer.
De basis
Ingrediënten:
- 1 bloemkool
- 1 teen look
- olijfolie
- peper en zout
Werkwijze:
- Cutter de bloemkoolroosjes of snij ze fijn. (Zie tip onderaan)
- Verhit een hele flinke scheut olijfolie in een pan (liefst met een hoge rand)
- Bak de bloemkoolrijst beetgaar samen met fijngesneden of geplette look.
- Kruid met peper en zout.
*tip: als je enkel de basis klaar maakt om als bijgerecht te dienen dan kan je er ook wat fijngesneden platte peterselie, bieslook, basilicum of pijpajuin aan toe voegen.
De garnituren
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 1 zoete puntpaprika
- Een handvol pijnboompitten
- 1 preistengel
- 2 pijpajuin
- 1/2 venkel
- 8 á 10 scampi’s
- 1 teen look
- echte boter
- olijfolie
- peper en zout
Werkwijze
- Snij de venkel in grote plakken en bak ze langs beide kanten in boter. Kruid met peper en zout. Doe er een flinke scheut water bij en laat pruttelen tot het water verdampt is. Blijf er water bij doen tot de venkel beetgaar is.
- Was de prei grondig en snij in fijne stukjes. Gebruik vooral het groene gedeelte (de rest kan je invriezen of direct gebruiken in een soep of bouillon). Stoof aan in olijfolie en een scheutje water. Kruid met peper en zout en voeg bij de bloemkoolrijst.
- Snij de paprika fijn en bak in olijfolie. Doe er na een paar minuten de pijnboompitten bij en laat kleuren. Voeg bij de bloemkoolrijst.
- Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal (mocht dat nog niet gebeurd zijn)
- Bak de scampi’s kort op een hoog vuur en in echte boter. Kruid met peper en zout. Plet er een teen look bij.
- Schik alles op een bord en werk af met wat pijpajuin.
*tip: ik cutter mijn bloemkool altijd met een hakmolen of foodprocessor zoals deze. Verdeel de bloemkool in roosjes en cutter met korte pulsen. Als je lang cuttert krijg je bloemkoolmeel.
4 Responses to “Bloemkoolrijst met gebakken venkel en scampi”
Erica
jij mag bij mij ook is komen koken hoor ! ( wonen toch in t zelfde dorp )
ziet er keilekker uit !
ben blij dat je terug blogt en foto’s post !
berthuysentruyt
Bedankt Erica
Ik ben ook blij dat ik opnieuw de tijd heb gevonden om mijn passie met jullie te delen. Ik wil graag eens komen koken, maar ik ben er zeker van dat jij dit gerecht even lekker kan klaarmaken! ?
Vriendelijke groeten!
Bert
Delphine Vanhoutte
Gisteren dit topgerechtje klaar gemaakt! HEERLIJK, echt subliem, dit zal ik regelmatig maken en zit voortaan bij mijn favo-gerechtjes. Veel succes met het koken en lopen! Koolhydraatarme, maar smaakvolle groeten, Delphine
berthuysentruyt
Bedankt Delphine. Doet me deugd om dit te lezen! Groetjes