Finding Mini-me

  • HOME
  • FORTY IS THE NEW FIT
  • RECEPTEN
  • BERICHTEN
  • OVER MIJ
  • CONTACT
  • DISCLAIMER

Bloemkoolrijst met gebakken venkel en scampi

Bloemkoolrijst met gebakken venkel en scampi

Bloemkoolrijst, een nieuwe klassieker.

Om te beginnen even eerlijk. Bloemkoolrijst en bloemkoolcouscous zijn eigenlijk twee dezelfde dingen, maar je zou eventueel kunnen zeggen dat bloemkoolrijst iets minder fijn gecutterd wordt.

Aangezien bloemkoolrijst (of couscous) minstens één keer per week op het menu staat kan je gerust stellen dat het voor mij een échte klassieker is geworden. Net zoals gewone rijst kan je er eindeloos veel kanten mee op. Combineer het met vis of vlees, of hou het gewoon vegetarisch. Bak, stoof, kook er je favoriete groenten bij en geniet. Bovendien smaakt de rijst de volgende dag nog steeds lekker, ook koud, als lunch. De basis bloemkoolrijst, zonder garnituren doet ook prima dienst als bijgerecht bij bijvoorbeeld een zomerse, of in deze tijden, winterse barbecue.

Een volledige bloemkool is goed voor 4 porties. Ik cutter (zie tip onderaan) altijd de volledige bloemkool ongeacht voor hoeveel personen ik kook (omdat dat wel een beetje een omslachtig werkje is) en vries de eventuele overschot in voor een volgende keer.


 

De basis

 

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 1 teen look
  • olijfolie
  • peper en zout

Werkwijze:

  • Cutter de bloemkoolroosjes of snij ze fijn. (Zie tip onderaan)
  • Verhit een hele flinke scheut olijfolie in een pan (liefst met een hoge rand)
  • Bak de bloemkoolrijst beetgaar samen met fijngesneden of geplette look.
  • Kruid met peper en zout.

*tip: als je enkel de basis klaar maakt om als bijgerecht te dienen dan kan je er ook wat fijngesneden platte peterselie, bieslook, basilicum of pijpajuin aan toe voegen.


 

De garnituren

Bloemkoolrijst making

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 zoete puntpaprika
  • Een handvol pijnboompitten
  • 1 preistengel
  • 2 pijpajuin
  • 1/2 venkel
  • 8 á 10 scampi’s
  • 1 teen look
  • echte boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Werkwijze

  • Snij de venkel in grote plakken en bak ze langs beide kanten in boter. Kruid met peper en zout. Doe er een flinke scheut water bij en laat pruttelen tot het water verdampt is. Blijf er water bij doen tot de venkel beetgaar is.
  • Was de prei grondig en snij in fijne stukjes. Gebruik vooral het groene gedeelte (de rest kan je invriezen of direct gebruiken in een soep of bouillon). Stoof aan in olijfolie en een scheutje water. Kruid met peper en zout en voeg bij de bloemkoolrijst.
  • Snij de paprika fijn en bak in olijfolie. Doe er na een paar minuten de pijnboompitten bij en laat kleuren. Voeg bij de bloemkoolrijst.
  • Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal (mocht dat nog niet gebeurd zijn)
  • Bak de scampi’s kort op een hoog vuur en in echte boter. Kruid met peper en zout. Plet er een teen look bij.
  • Schik alles op een bord en werk af met wat pijpajuin.

 

*tip: ik cutter mijn bloemkool altijd met een hakmolen of foodprocessor zoals deze. Verdeel de bloemkool in roosjes en cutter met korte pulsen. Als je lang cuttert krijg je bloemkoolmeel.

  • berthuysentruyt
  • 11 februari 201911 februari 2019
  • diner, lunch, recepten
bloemkool, bloemkoolrijst, rijst, scampi, venkel

4 Responses to “Bloemkoolrijst met gebakken venkel en scampi”

Author's gravatar
Erica
11th februari 2019, 9:33 am

jij mag bij mij ook is komen koken hoor ! ( wonen toch in t zelfde dorp )
ziet er keilekker uit !

ben blij dat je terug blogt en foto’s post !

Beantwoorden
    Author's gravatar
    berthuysentruyt
    11th februari 2019, 10:45 am

    Bedankt Erica
    Ik ben ook blij dat ik opnieuw de tijd heb gevonden om mijn passie met jullie te delen. Ik wil graag eens komen koken, maar ik ben er zeker van dat jij dit gerecht even lekker kan klaarmaken! ?
    Vriendelijke groeten!
    Bert

    Beantwoorden
Author's gravatar
Delphine Vanhoutte
2nd februari 2020, 5:10 pm

Gisteren dit topgerechtje klaar gemaakt! HEERLIJK, echt subliem, dit zal ik regelmatig maken en zit voortaan bij mijn favo-gerechtjes. Veel succes met het koken en lopen! Koolhydraatarme, maar smaakvolle groeten, Delphine

Beantwoorden
    Author's gravatar
    berthuysentruyt
    3rd februari 2020, 1:15 pm

    Bedankt Delphine. Doet me deugd om dit te lezen! Groetjes

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken

Meest recente berichten

  • Vlogweek #8
  • Vlogweek #7
  • Vlog week #6
  • Pittig zeeslaatje
  • Vlog week #5

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finding Mini-me

LOW-CARB/NO-SUGAR/HI-FLAVOR KOKEN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

address info@findingminime.be

VOLG FINDING MINI-ME

Volg al mijn avonturen op onderstaande sociale media.

Copyright © Finding Mini-me. 2019. Alle rechten voorbehouden.

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken. We gaan ervan uit dat u dit ok vindt, maar u kan ook kiezen om dit te weigeren.
Toestaan Lees meer ivm ons privacybeleid
Cookies en privacy
  • HOME
  • FORTY IS THE NEW FIT
  • RECEPTEN
  • BERICHTEN
  • OVER MIJ
  • CONTACT
  • DISCLAIMER