Maaltijdsoep met scampi en curry

Ik hou van curry’s. Altijd al van gehouden. Vroeger hield ik echter wel niet van de pikante versies, maar dat is stilaan aan het veranderen. Misschien is het omdat ik ouder word en sterker spul nodig heb, maar ik merk dat ik de laatste tijd de zaden van pepertjes liever laat zitten als ik ze gebruik. Ik heb me onlangs zelfs een flesje tabasco aangeschaft (#mijlpaal), iets waar ik vroeger, als kind, bijna bang van was. Dit gerecht is dan ook redelijk pittig. Als je daar niet zo van houdt, verwijder je best de zaden uit het pepertje, of voeg je helemaal geen pepertje toe.
Ik gebruikte bloemkool voor dit gerecht. Ik weet niet of dit zo heel erg volgens de oosterse regels is, maar aangezien ik bloemkool, gebakken in de pan met currypoeder zo lekker vind, wist ik zeker dat het ook in een currysoepje zou passen. En het werkt!
Eigenlijk zou je dit gerecht ook een stoofpotje kunnen noemen, maar ik koos voor de term maaltijdsoep omdat je het heerlijk met een lepel kunt opslurpen. Ook heerlijk om als lunch mee te nemen. Even opwarmen en smullen maar!
Ingrediënten (2 personen):
- 16-tal scampi’s.
- 250 ml kokosmelk
- currypoeder
- 150 gr champignons in vier gesneden (shiitake, parijse, oesterzwam… u kiest)
- een halve courgette in kwartjes gesneden
- een 6-tal trostomaatjes in kwartjes en ontdaan van vruchtvlees
- een halve bloemkool in roosjes verdeeld
- 1 zoete puntpaprika in reepjes
- een knol gember (een duim groot) in fijne sliertjes gesneden
- 1 rood pepertje fijngehakt
- een paar stengels lente-ui
- een handjevol verse koriander
Werkwijze:
- Pel en ontdoe de scampi’s van het darmkanaal
- Bak de (rauwe) bloemkoolroosjes een paar minuten in olijfolie en bestrooi met flink wat currypoeder.
- Voeg de gember, de fijngesnipperde peper en de stukjes paprika er bij. Blijf goed roeren.
- Laat een paar minuten bakken en voeg de courgette en de champignons er bij.
- Laat het geheel even bakken en voeg dan de kokosmelk bij het geheel. Kruid nog wat bij met zout naar smaak.
- Breng aan de kook en doe er als laatste de tomatenpartjes en de scampi’s bij. Lat het geheel al roerend sudderen tot de scampi’s gaar zijn. (niet te lang, anders worden ze taai)
- Schenk de maaltijdsoep in een diep bord en werk af met snippers lente-ui en koriander.